DIETOTERAPIA

Jesteś tym co jesz. Ot, taka prawda objawiona, niby wszyscy to wiemy, ale czy na pewno?

NA PRZYSZŁOŚĆ

Jak bardzo zdajesz sobie sprawę z tego, że od jakości ”paliwa” jakim ”tankujesz” swój organizm kilka razy dziennie zależy twoja koncentracja w pracy, poziom energii, fizyczne samopoczucie a także nastawienie do życia i osób, które Cię otaczają? W perspektywie długofalowej to właśnie to co jesz dzisiaj, zdecyduje o twoim stanie zdrowia za 5 -10 lat. Cel odżywiania się jest tylko jeden, o którym wielu ludzi zapomina. Jemy po to, aby dostarczyć organizmowi wszystkich składników odżywczych jakie on potrzebuje do tego, by utrzymać nasze ciało i ducha w równowadze i zdrowiu. Tak jak auto zatankowane nie tym paliwem co należy nie pojedzie dalej, tak samo źle odżywiający się człowiek zacznie chorować.

Cukrzyca, nadciśnienie, otyłość, miażdżyca, alergie to tylko niektóre choroby cywilizacyjne będące zmorą dzisiejszych czasów. Niestety chroniczny stres i wypalenie zawodowe może te choroby pogłębić a nawet wywołać. Wiele osób zaniedbuje to co je, tłumacząc się brakiem czasu i dużą ilością pracy oraz innymi obowiązkami. A że ciało potrzebuje kalorii aby mogło ”funkcjonować”, osoby te sięgają po gotowe i przetworzone produkty zawierające dużo węglowodanów prostych i za razem mało składników odżywczych.

Metoda LOGI (modyfikowana z uwzględnieniem potrzeb indywidualnych), której jestem zwolenniczką to nie dieta a sposób odżywiania. Opera się ona na spożywaniu produktów o niskim ładunku glikemicznym (nie indeksie glikemicznym) tak, aby uniknąć szybkich wzrostów a potem szybkich spadków poziomu cukru (czyli glukozy) we krwi.

ŁADUNEK GLIKEMICZNY

Opiera się on co prawda na indeksie glikemicznym ale jest bardziej dokładny, ponieważ uwzględnia dodatkowo wielkość porcji (w gramach). Indeks glikemiczny wyraża procentowy wzrost stężenia poziomu cukru we krwi po zjedzeniu określonego produktu zawierającego 50 g węglowodanów. Rożnicę pomiędzy tymi pojęciami przedstawię na przykładzie arbuza. Arbuz to bardzo zdrowy i smaczny owoc. Jego index glikemiczny jest wysoki i wynosi aż 76! Ale ponieważ 100 gram arbuza zawiera tylko 5 gram węglowodanów jego ładunek glikemiczny jest niski i wynosi zaledwie 4! Żeby osiągnąć efekt indeksu glikemicznego 76 musielibyśmy zjeść aż 1kg tego zdrowego owocu na raz (naturalnie bez skorki :)). A byłaby wielka szkoda gdybyśmy stronili od niego, ponieważ arbuz jest źródłem wielu substancji (likopen, cytrulina), które wpływają na prawidłowe ciśnienie tętnicze krwi, zapobiegając w ten sposób chorobom serca.

”SKUTKI UBOCZNE”

  • Normalizacja poziomu cukru we krwi co jest szczególnie ważne dla osób zagrożonych syndromem X (metabolicznym) nazywanym również zabójczym kwartetem.
  • Pozytywne, mierzalne efekty zdrowotne: stabilizacja poziom cukru we krwi, prawidłowe wydzielanie insuliny, normalizacja poziomu lipidów we krwi oraz obniżenie ciśnienia tętniczego
  • Zmniejszenie ataków jedzenia kompulsywnego oraz stanów niedocukrzenia (hypoglykemii) co również jest jednym z objawów wypalenia nadnerczy
  • Uzupełnienie brakujących witamin oraz składników mineralnych, ze względu na duża ilość warzyw i owoców co bezpośrednio przekłada się na lepszy stan np: włosów, cery, skóry.
  • Regulacja działania układu pokarmowego a w następstwie nerwowego poprzez wspomaganie żywieniem odbudowy flory bakteryjnej jelit. Np: tylko w zdrowych jelitach, z aminokwasu tryptofan (dostarczanego z pożywieniem) może zostać wyprodukowana serotonina będącą wszystkim znana jako hormon szczęścia.
  • Powolna, ale stabilna utrata wagi bez efektu jo-jo ponieważ odżywianie LOGI to nie dieta

LOGI’CZNA PIRAMIDA

LOGI główny nacisk kładzie jest na warzywa, owoce i oraz żywność zawierającą białko zarówno zwierzęce jak i roślinne czyli dobrej jakości mięso, drób, ryby, produkty mleczne (najlepiej z mleka koziego lub owczego, zwłaszcza przy nietolerancji na mleko krowie), orzechy, a także rośliny strączkowe. Wysokojakościowe, nierafinowane tłuszcze i oleje nasycone jak i nienasycone odgrywają w LOGI bardzo ważna role. Natomiast zbożowe produkty pełnoziarniste, tak często zalecane przez dietetyków są dopuszczalne ale w zdecydowanie mniejszych porcjach. Nie zalecane są produkty zbożowe wykonane z mąki rafinowanej (białej), ziemniaki czy wyroby cukiernicze.

Źródło: LOGI. Das Buch. Systemed Verlag. 2016

Odbudowa flory bakteryjnej @Resistenta